Kunttapiha ja sen hoito

Kuntta on usean eri varpulajin muodostama siirtovarvikko, jota nostetaan luvanvaraisesti metsänhoitoalueilta ennen hakkuita ja siirretään elämään piha-alueille. Suomen Kunttapihan noin 120 x 100 cm kokoiset kunttalevyt koostuvat noin 5–10 cm paksuisesta juurimatosta sekä sammalista ja varpukasvillisuudesta. Kuntan sekavarvikkoon kuuluvat niin mustikan ja puolukan kuin kanervan ja variksenmarjan varvut, minkä ansiosta saat oman marja-apajan suoraan kotipihallesi!

Kunttapiha muuntuu moneen, sillä se sopii niin luonnonmukaiseen ympäristöön kuin modernin arkkitehtuurin tueksi. Erilaiset luonnonkivirakenteet, askelkivipolut sekä esimerkiksi puupatiot ovat omiaan korostamaan kuntan kauneutta. Hapan kasvualusta puolestaan antaa suotuisat kasvuolosuhteet esimerkiksi alppiruusuille, atsaleoille ja erilaisille havukasveille.

Kuntan hoito on yllättävän vaivatonta

Kuntta yllättää helppohoitoisuudellaan! Kun kunttalevyt on asennettu, kunttapiha tarvitsee vain runsasta juurtumiskastelua, jotta kuntta kotiutuu uuteen kasvupaikkaansa. Juurruttuaan kuntta on käytännössä lähes kitkemis- ja hoitovapaa eikä myöskään tarvitse lannoitusta tai kalkitsemista jatkossa. Kuntan hoito koostuu käytännössä kastelusta ja tarvittaessa rikkakasvien kitkemisestä.

Kuinka paljon kuntta tarvitsee kastelua?

Kunttapiha on riittävän kostea, kun kunttalevyä nostettaessa ja puristettaessa siitä tihkuu vettä kuin kunnon taulusienestä. Mikäli kunttapiha päästetään kuivumaan niin, että levyjen reunatkin nousevat karrelle, osa varvikosta tuhoutuu. Asennuksen jälkeisenä kasvukautena eli keväästä syksyyn tuleekin kastelusta siksi huolehtia hyvin tarkkaan. Mikäli kunttapiha on asennettu syksyllä, sen kasvukausi alkaa seuraavana keväänä. Kunttaa ei voi koskaan kastella liikaa!

Rikkakasvien suhteen kunttapihaan pätevät samat säännöt kuin muihinkin pihoihin: ne kannattaa kitkeä mahdollisimman nopeasti.

Suomen Kunttapihan ammattilaiset kertovat mielellään lisää kuntan hoidosta ja kunttapihoista. Ota siis yhteyttä ja kysy meiltä parhaat vinkit, jotta kunttapihasi saa varmasti parasta hoitoa!

Miten kuntta toimitetaan?

Kuntta eli siirtovarvikko nostetaan metsästä käsin, noin 100 x 120 cm levyinä, pakataan kuljetusta varten muoviin ja kuljetetaan tuoreeltaan asennuspaikalle. Kuntan nostamisella ei vaurioiteta luontoa, vaan pikemminkin kuntta pelastetaan elämään uutta elämää suomalaisilla pihoilla. Toimitamme sekä haluttaessa asennamme kunttaa varmoin ja nopein toimituksin ympäri Suomen.

Lue lisää toimituksesta ja asennuksesta