kuntan hinta

Pihan suunnittelu

Pihan suunnittelu on mukavaa puuhaa, eikä viihtyisän pihan suunnittelu edellytä luovaa piirtämiskykyä tai laajaa kasvien tuntemusta. Jos kuitenkin haluat varmistaa, että piha vastaa varmasti juuri sinun tarpeitasi ja sen käytännöllisyys on mietitty loppuun asti, voi pihasuunnittelun ulkoistaminen ammattilaiselle olla fiksu vaihtoehto.

Kummassakin tapauksessa pihan suunnittelu on kuitenkin mukavaa puuhaa ja viihtyisästä pihasta on ihana nauttia jälkeenpäin.

Mitä ottaa huomioon pihan suunnittelussa?

Ennen suunnittelun aloitusta kannattaa miettiä, mikä merkitys pihalla on sinulle. Onko piha kodin tärkein elementti ja haaveiletko kasvimaasta sekä kasvien kanssa puuhailusta? Vai onko piha vain talon kylkiäinen etkä erityisemmin kaivannut sitä? Onko piha käytössä ympäri vuoden vai vietätkö kesät mökillä ja helppohoitoinen piha on mieleesi?

Lisäksi olisi hyvä miettiä, kuinka paljon haluat käyttää aikaa pihan hoitoon ja kuinka paljon olet valmis laittamaan rahaa pihan rakentamiseen.

Kunttapiha sopii erityisesti helppohoitoisesta pihasta haaveileville. Kuntta vaatii vain säännöllistä kastelua alun juurtumisvaiheessa sekä kuumalla helteellä. Kastelun voi hoitaa esimerkiksi sadettimella. Myöskin rikkakasvit olisi hyvä kitkeä pois, mutta muuta hoitoa kuntta ei vaadi, joten kuntan hoito ei vie paljoa aikaa. Jos kuitenkin vietät koko helteisen kesän muualla, voi kuntta kuivua ilman sadetinta.

Huomioi myös muu ympäristö pihan suunnittelussa

Piha on aina osa ympäröivää luontoa ja kasvien viihtyminen on kiinni pihan kasvuoloista. Pihan suunnittelussa on hyvä ottaa huomioon, millainen maaperä pihassa on, millainen ilmasto ja mihin ilmansuuntaan piha on. Pihan kasvillisuus kannattaa valita sopimaan pihan olosuhteisiin ja paras vinkki onkin, että valitset jo pihassa olevan luonnonkasvillisuuden kanssa samankaltaista kasvillisuutta. Kaikkea ei tarvitse eikä kannata edes vaihtaa, vaan pihan luonnonkasvit ovat osa pihan viihtyisää tunnelmaa.

Kuntta vaatii, että pihan pohja on hapan, rikkaruohoton ja niukkaravinteinen. Kuntta voidaan kuitenkin asentaa monenlaiseen pihaan, mökille tai kaupunkiin. Kuntan hyvä puoli on, että se voidaan asentaa helposti rinteeseen tai muuhun vaativaan maastoon. Kunttapihan kaveriksi sopivat erityisesti havupuut, kuten kuusi ja mänty, tai muut happaman maaperän kasvit, esimerkiksi hortensiat.

Kunttapiha sopii erityisesti metsäisestä maisemasta sekä marjojen poimimisesta nauttiville. Kuntta on mainio vaihtoehto jo valmiiksi hieman metsäiseen pihaan tuomaan metsämaiseman koko pihaan. Valitsemalla kunttapihan, saat poimia marjat omasta pihasta. Valoisalla pihalla kasvaa puolukoita kun taas varjoisassa paikassa on enemmän mustikoita. Lisäksi kuntassa on valmiina useita eri varpulajeja, joten sinun ei tarvitse käyttää satoja euroja monien puutarhakasvien hankkimiseen.

Apua suunnitteluun ammattilaisilta

Jos pihan suunnittelu tuntuu haastavalta, voit pyytää ammattilaisten apua viihtyisän pihan suunnittelussa. Ammattilaisilta saa apua sekä suunnitelman ja luonnoksen luomiseen että kasvien valintaan ja pihan rakentamiseen. Ammattilaisen apu voi olla tarpeen, vaikka olisitkin kokenut harrastaja: he voivat antaa vinkkejä tai ottaa huomioon seikkoja, mitä et tullut edes ajatelleeksi.

Esimerkiksi kunttapihan voi tilata ammattilaisen asentamana tai ilman asennusta. Ammattilaiset asentavat kuntan huolellisesti ja nopeasti. Ilman ammattilaisen asennusta pohjatyöt ja asennus pitää tehdä itse. Pihan suunnittelussa on hyvä ottaa huomioon monta näkökulmaa ja yksityiskohtaa.

Ota yhteyttä ja kysy lisää

Palvelemme ja vastaamme mielellämme kaikissa kysymyksissä.